FISIOTERÀPIA • OSTEOPATIA • MEDICINA TRADICIONAL XINESA

martes, 19 de julio de 2011

FISIOTERAPIA EN MOVIMIENTO

Cuando nos movemos con conciencia corporal, las posibilidades de que acciones que realizamos durante nuestro día a día se transformen en un ejercicio físico saludable aumentan de una forma considerable. De ese modo, acciones rutinarias como levantarse de la cama, subir las escalares, desplazarse, cargar objetos, etc. pasan a formar parte de una conciencia más amplia acerca de nosotros mismos, reduciendo así el riesgo de que se produzcan lesiones y con ellas dolor. Esta sería la base de la Fisioterapia en movimiento.

¿Qué es la FISIOTERAPIA EN MOVIMIENTO?

Es una propuesta que pretende ayudar a la persona a conocer su cuerpo y ampliar y mejorar sus recursos durante los movimientos cotidianos, evitando así lesiones. Durante la práctica veremos cómo caminar, cargar bolsas de diferentes pesos, estar de pie mientras se espera, estirarse en la cama, la limpieza del hogar pueden convertirse en escenarios perfectos para el ejercicio y la conciencia del movimiento.

En definitiva, se trata de una gimnasia terapéutica y de prevención recomendada para todas las edades. Requiere de una exploración de fisioterapia previa que se realizará de forma gratuita, para que el fisioterapeuta pueda conocer mejor el cuerpo y los antecedentes del paciente, así como sus límites frente al dolor.

¿Cómo se trabaja en la FISIOTERAPIA EN MOVIMIENTO?

Se proponen movimientos articulares suaves y lentos, que permiten que la persona experimente cómo se mueve su cuerpo: sus necesidades, sus límites, su ritmo y así adquirir conciencia, de manera que ésta le sirva de autoayuda para el resto de su vida, ya que los ejercicios que realizaremos van a tonificar la musculatura, mejorar el equilibrio y corregir los malos hábitos posturales.

miércoles, 13 de julio de 2011

Recurs de la "gimnàstica" del dia a dia per fer a la PLATJA!!!

3. A la platja

Com podem millorar la nostra postura quan estem a la platja?

Boca amunt; doblegar els dos genolls o almenys un. L’esquena ben recolzada a terra, el cap recolzat a la sorra i la barbeta lleugerament cap el pit. Podem ajudar-nos d´un coixí o bé d´un montonet de sorra, l´objectiu és evitar l´excés de la curvatura cervical.

De costat; doblegar lleugerament els genolls, posar una tovallola entre ells. Vigilar que l´articulació de l´espatlla, en la que s´està recolzant el pes del cos, no carregui directament tot el pes, sinó que ho faci lleugerament amb l’omòplat. Posar un coixí, les mans o un montonet de sorra a les cervicals, per disminuir l´accés de curvatura cervical.

Boca a baix; és la postura menys recomanable, però en canvi és la més utilitzada. Posar una tovallola sota la panxa o una montonet de sorra a l´alçada del baix ventre. Les cervicals no haurien d´estar molta estona rotades, és a dir amb el cap girat, per tant és recomanable posar una tovallola a l´alçada del front o bé recolzar-lo sobre les mans.
És molt important que si estem boca a baix no ens posem a llegir, perquè així provoquem hiperextensió de les lumbars, molt perjudicial per l´esquena.

Hi ha alguna postura correcte per llegir a la platja?

No ho recomano, No hi ha cap postura correcte de les que hem nombrat anteriorment que sigui compatible amb la lectura. La postura més correcta és en una tumbona amb el respatller lleugerament inclinat i que el llibre ens quedi a l´alçada dels ulls. Unaltra postura seria assegut amb una cadira que tingui el respatller reclinable i posar el llibre a l´alçada dels ulls, però en les dues postures anteriors forcem molt els braços i és provable que acabem posant el llibre abaix, forçant les cervicals.

Quina “gimnàstica” del dia a dia podem fer a la platja?

• Aprofitar quan ens posem crema protectora per fer-nos un massatge a tot el cos amb la intenció de cuidar-nos i mimar-nos. És recomanable fer el massatge en direcció el cor per afavorir la circulació de retorn.
• Caminar dins del mar amb l´aigua a l´alçada dels genolls o de la cintura per enfortir les cames amb la resistència de l´aigua.
• Jugar a equilibrar-se a la zona on trenquen les onades, primer amb els dos peus a terra i després provar amb un peu.
• Aguantar-se dins de l´aigua sense tocar a terra, movent les cames i els braços. És un exercici molt complert perquè es mou tot el cos sense aguantar el nostre pes corporal.
• Amb tot el cos dins de l´aigua i tocant de peus a terra, fer moviments articulars. Aconsello fer els moviments lents i amb consciencia de com l´aigua s´oposa el moviment.
• Enterrar-se els genolls, les mans, els peus, etc, amb la sorra mullada, ens ajuda a baixar les inflamacions, millora la circulació de retorn i revitalitza la pell.

Perquè és bo banyar-nos al mar?

L´aigua de mar conté oligoelements (iodo, sodi, potassi, zinc, etc.), casi en la mateixa quantitat que el nostre medi intern. Quan el nostre cos entra en contacte amb l´aigua salada, a la pell es produeix lo que s´anomena osmosis, que consisteix en l´intercanvi en el qual el cos absorbeix i renova aquest elements en el nostre organisme.

Beneficis de l´aigua de mar:

• Afavoreix el descens de la pressió arterial.
• Afavoreix la circulació de la sang.
• Revitalitza els teixits i equilibra i retrassa l´envelliment de la pell.
• Contribueix a disminuir certs dolor i té un efecte antiinflamatori.
• Té propietats antibiòtiques i bactericides.
• Té propietats calmants del sistema nerviós i amés estimula l´acció de les defenses del organisme.

A més a més el moviment de les ones del mar produeix un efecte tonificant i ens fa un massatge natural.